Skip to content

Probiotyk „Narine”

Narine

Probiotyk „Narine” jest wytwarzany przy użyciu czystej kultury bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus sp. szczep nv Ер 317/402 Narine, wynaleziony przez profesora L.А. Erzinkian w 1964 roku. Produkt nosi imię wnuczki profesora Narine. Długoletnie badania wykazały, że szczep jest hodowlą probiotyczną i różni się od innych kultur bakterii acidofilnych pod względem właściwości kulturowych i morfofizjologicznych. Nowoczesne technologie farmaceutyczne pozwoliły na przeprowadzenie procesu liofilizacji żywej kultury bakteryjnej i otrzymanie żywych probiotyków „Narine”.

 

 

 

 

Dlaczego Narine?

1. Ma wysoką odporność na działanie żółci i kwasów (PH = 2,0) i jest ogromnie aktywny w porównaniu z innymi probiotykami
2. Jako jedyny jest tak wysoce odporny na antybiotyki i chemioterapię
3. Usuwa z organizmu metale, grzyby, patogeny i inne zbędne substancje4. Skuteczność wszechstronnego działania potwierdzona klinicznie w ciągu 50 lat badań przeprowadzonych na ponad 40 tysiącach chorych w szpitalach i instytutach medycznych w Japonii, Rosji, Armenii i innych krajach bliskiego wschodu
5. W wielu krajach uznawany za lekarstwo i stosowany w leczeniu szpitalnym.
6. Nagrodzony i rekomendowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za najlepszy produkt oczyszczający organizm i doprowadzający do zdrowia po wybuchu elektrowni atomowej w Czarnobylu – uratował tysiące istnień ludzkich
7. Przebadany przez Polską Akademię Nauk i wprowadzony do obrotu w Polsce i Europie

 

o Narine

Probiotyk „Narine” jest wytwarzany przy użyciu czystej kultury bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus, szczep nv Ер 317/402, wyróżniony (odkryty?) przez profesora L.А. Erzinkian w 1964 roku.
Produkt nosi imię wnuczki profesora Narine. Długoterminowe badania wykazały, że szczep jest hodowlą probiotyczną i różni się od innych kultur bakterii acidofilnych pod względem właściwości kulturowych i morfofizjologicznych. Nowoczesne technologie farmaceutyczne pozwoliły na przeprowadzenie procesu liofilizacji żywej kultury bakteryjnej i otrzymanie żywych bakterii „Narine„.
Szczep użyty do produkcji Narine jest nabywany w depozycie Centrum Drobnoustrojowego Akademii Nauk Republiki Armenii i jest okresowo oczyszczany z możliwych mutacji we Włoszech, przy użyciu nowoczesnego sprzętu technologicznego.
„Narine” ma wysoką aktywność kolonijną w przewodzie żołądkowo-jelitowym, jest odporny na antybiotyki, chemioterapię i antyseptyczne leki, posiada wysoką aktywność przeciwdrobnoustrojową i enzymatyczną wobec patogennych i oportunistycznych mikroorganizmów.
„Narine” wspomaga produkcję własnego interferonu

Dlaczego Narine?
1. Ma wysoką odporność na działanie żółci i kwasów (PH = 2,0) i jest wyjątkowo aktywny w porównaniu z innymi probiotykami
2. Jako jedyny jest tak wysoce odporny na antybiotyki i chemioterapię
3. Skuteczność wszechstronnego działania potwierdzona w ciągu 50 lat badań przeprowadzonych na ponad 40 tysiącach osobach w Japonii, Rosji, Armenii i innych krajach bliskiego wschodu
4. Nagrodzony i rekomendowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za najlepszy produkt oczyszczający organizm i doprowadzający do zdrowia po wybuchu elektrowni atomowej w Czarnobylu – uratował tysiące istnień ludzkich
5. Przebadany przez Polską Akademię Nauk i wprowadzony do obrotu w Polsce i Europie

Lactobacillus, szczep nv Ер 317/402 Narine normalizuje mikroflorę jelitową, przywraca florę beztlenową (pałeczki kwasu mlekowego i bifidobakterie) w krótszym czasie, zwiększa aktywność normalnej Escherichia coli i potencjał antyoksydacyjny organizmu, pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Badania porównawcze wykazały, że pod względem szerokości i różnorodności „Narine” nie ma precedensu dla uznania preparatów o pochodzeniu bakteryjnym. „Narine” jest również z powodzeniem stosowany w kosmetologii.

„Narine” produkowany jest w 3 formach: tabletki, kapsułki i proszek

„Narine” w proszku może być używany do przygotowania kwaśnego mleka w domu.

Probiotyk „NARINE” w 2009 roku otrzymał II Medal Honoru Miecznikow „Za przyczynianie się do wzmocnienia zdrowia narodu” i Dyplom Europejskiego AEN P. Erlicha „Zdrowie jest najlepszym dobrem”„Narine” jest również częścią rosyjskiego programu „Healthy Nutrition – Health of the Nation”.

 

Levon Akopovich Erzinkyan naukowiec i wynalazca

Levon Akopovich Erzinkyan naukowiec i wynalazca, twórca Mikrobiologii Technicznej w Armenii. Wyróżniał go nieskończony ładunek energii, entuzjazm i ogromna miłość do życia.
Levon Erzinkian był niezwykle wszechstronną i erudycyjną osobą. Flora i fauna, przemysł i rolnictwo, kraje i narody, historia i literatura – wydawało się, że nie ma takiej dziedziny ludzkiej wiedzy, w której nie byłby dobrze zorientowany. Był naukowcem i encyklopedystą, znał kilka języków (ormiański, rosyjski, gruziński, niemiecki), potrafił grać na ludowych instrumentach muzycznych.

Pomysł stworzenia produktu powstał w 1964 roku po narodzinach wnuczki Narine.
Ponieważ naukowiec badał bakterie acidophilus, wziął do  analizy smółkę dziewczynki i tam znalazł bakterie nie występujące nigdzie w przyrodzie, bakterie od człowieka dla człowieka. Podczas badań naukowiec odkrył, że bakteria ma wysoką odporność na antybiotyki, środki chemioterapeutyczne i antyseptyczne. To powoduje znaczne zmniejszenie szkodliwości antybiotyków, przywraca mikroflorę jelitową, wspomaga aktywność normalnego Escherichia coli oraz motorykę jelit, wspomaga Bifidobacterie i Lactobacillus, zwiększa stężenie hemoglobiny we krwi, Dodatkowo wytwarza także interferon,. Już w 1966 roku bakterie Narine zostały przyjęte przez władze jako obowiązkowe do dodawania do mleka w szpitalach dziecięcych, jako produkt bardzo szybko i bez skutków ubocznych wspomagających zdrowie dzieci.

Ale nie było by takiej popularności i szerokiego zastosowania, gdyby nie jeden przypadek. Czteroletnia wnuczka Narine znalazła się na intensywnej terapii z powodu ostrej infekcji jelitowej i dysbakteriozy. Leczenie nie pomagało, wnuczka nie otrzymywała szans na przeżycie, naukowiec zmuszony zaczął podawać wnuczce bakterie które cały czas testował, dało to pozytywny rezultat, a dziecko otrzymało drugie życie. Po tej sytuacji produkt otrzymał nazwę Narine.

W 1986 r. po wybuchu elektrowni atomowej w Czarnobylu probiotyk Narine był w stanie usunąć infekcje z organizmów ludzi narażonych na promieniowanie i uratował wiele istnień.

Po tym incydencie Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oficjalnie wydała obszerne zalecenia dotyczące potrzeby spożywania probiotyku „Narine”. Stany Zjednoczone, Niemcy, Francja i Japonia natychmiast zakupiły licencje na jego produkcję (i odłożono na bok) . Obecnie nie ma jednak odpowiedników tych probiotyków w żadnym miejscu na świecie, a produkowane są tylko w Armenii przez państwowy instytut. Niewiele zabrakło  aby po śmierci profesora po 1991 roku zamknięto produkcję i zniszczono cały jego dorobek naukowy.

Szczep Lactobacillus acidophilus  Er317 / 402 „Narine” jest własnością spadkobierców L.A.Erzinkyana

„NARINE” to pełnowartościowy substytut mleka matki. Wartość odżywcza 1 litr „Narine” -600-800 kalorii. Badania ponad 40 lat wykazały, że dzieci, które są  karmione produktami „Narine” jako główne jedzenie nie są dotknięte chorobami przewodu pokarmowego, mają dobry apetyt, poprawne trawienie fizjologię i metabolizm.

Szczep Ep317 / 402 Narine ma bardzo aktywne bakterie co jest bardzo ważne w leczeniu chorób zakaźnych, w przewodzie żołądkowo-jelitowym. Bakterie „Narine” są bardzo odporne w jelitach opornych na wiele antybiotyków i leków chemioterapeutycznych. Mają silne działanie antagonistyczne wobec wielu patogennych mikroorganizmów chorobotwórczych i oportunistycznych, hamują  ich wzrost w jelitach i przywracają normalną mikroflorę jelitową, ruchliwość i normalizację aktywności w przewodzie pokarmowym. Ze względu na działanie przeciwdrobnoustrojowe produkt „Narine” stosuje się  w praktyce medycznej w ginekologii, urologii, pediatrii, chirurgii, itp. Bez stosowania innych leków, zwłaszcza antybiotyków, mogą być skutecznie leczone: czerwonka vulgaris biegunka, salmonelloza, tyfus i wiele innych zakaźnych chorób przewodu pokarmowego,  szczep jest bardzo skuteczny na Gronkowca Złocistego- Staphylococcus aureus.

Bakterie kwasu mlekowego stosowane do wytwarzania mleka „Narine” mają właściwość wolnego gromadzeniem się kwasu mlekowego dzięki czemu uzyskujemy  produkt o względnie niskiej kwasowości łatwo dostępny dla dzieci. Mleko „Narine” z wielkim sukcesem zastępuje mleko matki. Lecznicze i odżywcze właściwości mleka „Narine” udowodnione zostały w praktyce leczenia kilkudziesięciu tysięcy dzieci„(R.Megrabyan, lekarz-mikrobiolog, 1964.). Istnieje ponad 40-letnie doświadczenie w karmieniu noworodków mlekiem Narine od pierwszego dnia urodzenia dziecka przy braku mleka matki. W przeciwieństwie do innych produktów białka mleka zwierząt w produkcie Narine są w stanie podziału, oraz nie mają szkodliwego oddziaływanie na nerki, tak jak jogurt (prof. A. .Hachatryan, 2001.).

„Narine” ma zintegrowane działanie przeciwzapalne, pobudza proces oczyszczania organizmu, neutralizuje toksyny i efekty uboczne szkodliwej żywności, leków, antybiotyków dodatkowo zwiększa zdolność do syntezy witamin w organizmie do 70%.  W porównaniu do  mleka krowiego z zsiadłym  mlekiem „Narine” zwiększa się zawartość kwasu foliowego – 66%,  tiaminy – o 45-72%, ryboflawiny – o 11-32%.

„Narine” stymuluje produkcję własnego interferonu, który odgrywa decydującą rolę w zakresie ochrony przeciwwirusowej i przeciwnowotworowej. Przywraca system odpornościowy organizmu sama produkuje znaczne ilości nieszkodliwych ale silnych antybiotyków w organizmie, w połączeniu z dowolnymi lekami i żywnością, wydziela enzymy, które przyczyniają się do  trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów oraz asymilujących mikroelementów, produkuje niezbędne aminokwasy, przywraca metabolizm, normalizuje zawartość hemoglobiny we krwi.

„Narine” jest wysoce skuteczny w skojarzonym leczeniu chorób wątroby, nerek, trzustki, narządów krwiotwórczych (niedokrwistości), alergicznych zmianach skórnych (skaza, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, egzema), układu oddechowego (astma, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc), układu moczowo-płciowego (gruczołu krokowego, menopauzy , chorób ginekologicznych) ENT (zapalenie zatok, zapalenie migdałków, zapalenie ucha środkowego), przy zapaleniu sutka, cukrzycy, choroby przyzębia i każdych ropnych zapaleniach zakaźnych. Dzięki aplikacji zewnętrznej „Narine” działa jak naturalny antybiotyk. Jest on stosowany w chirurgii do leczenia pooperacyjnego, a także  oparzeń, czyraków, pępkowych zakażeń u noworodków. „Narine” jest również z powodzeniem stosowany w kosmetologii.

Badania wykonywane w Moskwie, Chabarowsku, Rydze i na Ukrainie wykazały ogromną szerokość i różnorodność stosowania, a zakres stosowania jest tak  obszerny, że Narine umieszczono w kompleksowym leczeniu chorych na raka, białaczkę czy Aids, a łącznie 15 zaleceń metodycznych. Narine jest częścią programu rosyjskiej „Healthy Eating -. Zdrowie Narodu, listy produktów rekomendowanych dla każdego Rosjanina zdrowego i chorego. Produkt wielokrotnie uznawany za najlepszy produkt mleczny w Japonii, Korei oraz krajach byłego ZSRR.