NATTO? CZYLI CO?
Nasze Natto to produkt otrzymywany z niemodyfikowanej genetycznie soi z plantacji ekologicznej, poddany naturalnemu procesowi fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Subtilis Natto. W Japonii zajmuje on pierwsze miejsce wśród innych produktów poddawanych procesowi fermentacji. Można go także znaleźć na liście najzdrowszych produktów świata. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne produkt cieszy się ogromnym zainteresowaniem nie tylko w krajach wschodnich ale również w Europie. To właśnie natto Japończycy zawdzięczają swoją długowieczność i zdrowy wygląd.
NATTO? A DLACZEGO?
Pod względem właściwości zdrowotnych natto bije na głowę inne produkty sojowe i plasuje się na szczycie żywności funkcjonalnej, poddanej fermentacji. Ten jeszcze mało w Polsce znany japoński produkt wspiera ogólne zdrowie organizmu. A wszystko to dzięki czterem różnym składnikom: witaminie K2mk7, enzymowi zwanemu nattokinazą, izoflawonom sojowym oraz bakteriom probiotycznym (Bacillus Subtilis Natto). Nattokinaza upłynnia krew jest bezpieczniejszym i silniejszym środkiem niż aspiryna a dodatkowo rozpuszcza skrzepy. Zmniejsza poziom cholesterolu, w wyniku czego obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi, nie dopuszczając do związanych z tym poważnych chorób.
NATTO? JESZCZE COŚ?
Izoflawony sojowe zawarte w Natto wspaniale oczyszczają jelita z nagromadzonych w nich złogów, usuwa substancje toksyczne mogące powodować powstawanie komórek rakowych, przywraca normalną mikroflorę, poprawia przemianę materii, wspomaga odchudzanie. Ponadto pozwala uniknąć zatrucia organizmu, którego przyczyną jest zarówno palenie papierosów, jak i spożywanie alkoholu. Poprzez wspomaganie pracy układu krążenia natto zapobiega również miażdżycy. Naturalny fitoestrogen zawarty w sfermentowanej soi pomaga w złagodzeniu skutków menopauzy u kobiet. Natomiast mężczyzn chroni przed przerostem i nowotworami prostaty.
NATTO? A PONADTO?
Z pośród wielu właściwości zdrowotnych warto zwrócić uwagę na występowanie w natto witaminy K2 mk7, której jest w naszym produkcie aż około 1 970 mikrogramów w 100 g natto, utrzymuje się ona w organizmie przez 72 godziny a na niezmiennym poziomie przez 24 godziny.
Witamina K2 aktywuje białka regulujące:
• Osteokalcyny to białko GLA wytwarzane przez Osteoblasty(komórki tworzące kości). Aktywowana osteokalcyna powoduje przeniesienie w całości wapnia, który został dostarczony z pokarmem do kości, zapobiegając jego odkładaniu w naczyniach krwionośnych, czy tkankach miękkich. Działa ona również na receptory insuliny w komórkach, zwiększając ich wrażliwość w efekcie zapobiegając cukrzycy typu II.
• MGP (Matrix gla protein) – hamują zwapnienia, występuje w wielu tkankach organizmu (przyjmując witaminę K2 można nie tylko zapobiegać ale i przywrócić naczynia krwionośne do normalnego stanu). Przenosi wapń z chrząstek i ścian naczyń krwionośnych do tkanki kostnej, a tym samym zapobiega sztywnieniu i pękaniu naczyń krwionośnych.
• białko GAS6 (Growth arrest-specific 6) wydzielane jest przez komórki śródbłonka i leukocyty w odpowiedzi na uszkodzenie tkanek, pomaga w przeżyciu, rozmnażaniu, przenoszeniu i przyleganiu komórek, czyli gojeniu się ran.
Wszechstronne badania wskazują, że witamina K2 ma ona ogromne znaczenie we wspomaganiu leczenia chorób takich jak:
• osteoporoza
• miażdżyca i choroby serca
• cukrzyca
• stwardnienie rozsiane
• reumatoidalne zapalenie stawów
• choroba Alzheimera
• kamienie nerkowe
• nowotwory (w szczególności płuc, piersi, prostaty, wątroby i białaczki)
• starzenia się organizmu
• zębów
• żylaków
• zmarszczki
• testosteron i płodność mężczyzn